O projektu

  • aanicic
  • Mart 26, 2018

Kao odgovor na identifikovane probleme starih osoba te opće stanje starih osoba u BiH, mladi volonteri HKO „Kruh sv Anto“ su osmislili promotivnu kampanju kojom su željeli da unaprijede uslove života osoba starijih od 65 godina. Naziv kampanje je „65+ razloga za život“.

Glavni pokretački motiv za kampanju jeste naš ljudski zadatak i želja da se brinemo o onima u potrebi, o bolesnim i marginaliziranim ljudima. Želimo razviti empatiju kod mladih osoba za druženje sa onima koji nemaju nikoga, a to su upravo osobe starosne dobi preko 65 godina. Inspiraciju za razvijanje jedne ovakve, vrijednosno utemeljene kampanje, pronalazimo u načinu života, djelima i istinskom vjerovanju u solidarnost koju je praktikovao i promovisao sv. Anto.

Realizacija ove kampanje bi se trebala desiti u 10 franjevačkih župa i to Tuzla, Busovača, Vitez, Zenica, Kreševo, Novi Travnik, Jajce, Vareš, Sarajevo i Visoko. Sveobuhvatnim pristupom želimo umrežiti relevantne aktere u lokalnim zajednicama koji u svojoj svakodnevnoj misiji imaju pomoć starim osoba. Očekujemo učešće franjevačkih župa odnosno župnika, udruženja penzionera / umirovljenika te Centara za socijalni rad. Želimo saznati sa kakvim se problemima i potrebama susreću stare osobe, koji su to potencijali koje stare osobe imaju te kojim sistemima sistemske ili solidarne pomoći se daje podrška starim osobama.

Cilj nam je da konkretno i praktično doprinesemo poboljšanju kvaliteta života onih najpotrebnijih starih osoba, neovisno o nacionalnoj, etničkoj ili vjerskoj pripadnosti, tako da će ova kampanja imati karakter prikupljanja sredstava kako bi se svaki građanin koji želi doprinijeti uključio u stvaranje kvalitetnijih uslova za stare osobe.
.

65 plus razloga za život // Web stranica razvijena u Aprilu / Travnju 2018